A helyi értékek ápolását segíti a Falufejlesztés Kondorfán projekt

2014. szeptember 27. 16:17

Kondorfa számos különleges, látható és kevésbé kézzelfogható értékkel büszkélkedhet – ezek ápolásában, megőrzésében segít a most kialakított szabadidős kiszolgáló helyiség – jelentette ki az épület átadásán V. Németh Zsolt. Takács Róbert poégármesterrel avatták fel az épületet, melyet Varga Ottó esperes áldott meg.A fejlesztés az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával, összesen 10 millió forintból valósult meg.

A Magyar Kormány és az Európai Unió is támogatja, hogy a helyi közösségek maguk határozzák meg, milyen szolgáltatásokra, milyen épületekre, eszközökre, funkciókra, fejlesztésekre van szükségük. Ez azért is fontos, mert ők vannak leginkább tisztában azokkal az adottságaikkal, amelyekre építhetnek, és azokkal az értékeikkel, amelyeket meg szeretnének védeni – jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

V. Németh Zsolt beszédében kitért arra is, hogy a Nemzeti Vidékstratégia állami szinten is meghatározta a fő stratégiai irányvonalakat. Kereteket és forrásokat biztosít a vidéki épített örökség védelmére; és arra, hogy a meglévő épületeket visszakapcsolják a helyi közösségi életbe vagy a turizmusba.

Az államtitkár úgy fogalmazott: elhatároztuk, hogy támogatjuk falvaink és vidéki településeink megújulását, a helyi szükségletekhez és környezethez igazodó infrastrukturális fejlesztését. Segítjük a közösségi együttlét intézményeinek megerősítését, a különböző korosztályok találkozási és közös időtöltési lehetőségeinek megteremtését.

(Földművelésügyi Minisztérium)